Resepi Cheesy Wedges ala KFC
Bahan-Bahan:
Bahan Potato Wedges –
Kentang
Garam
Pati Ayam
Tepung gandum
Serbuk Lada Hitam
Bahan Sos Cheesy –
3-4 sudu makan butter
250ml susu cair (boleh juga guna susu segar)
1 sudu makan tepung gandum
suku kiub pati ayam
6 keping chesse
sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
pewarna kuning
Cara Membuat:
1. Rendam kentang dalam air panas selama 2 minit. Potong kentang berbentuk wedges seperti potongan kentang KFC.
2. Rebuskan kentang di dalam periuk. Sila campur garam dan pati ayam secukup rasa. Rebus sehingga empuk.
3. Keluarkan kentang dari rebusan. Untuk memastikan kentang sudah
boleh dikeluarkan, gunakan garfu dan cucuk pada kentang. Kalau suku
garfu dah termasuk dalam kentang, maknanya sudah boleh dikeluarkan. Tapi
pastikan jangan terlalu lama supaya kentang tidak lembik.
4. Angkat dan toskan kentang yang telah direbus tadi. Biarkan sejuk
seketika. Kemudian, salutkan kentang dengan tepung gandum dan lada hitam
(gaulkan bersama).
5. Panaskan minyak dalam kuali. Minyak mestilah boleh menenggelamkan
kentang-kentang itu nanti. Goreng wedges tadi dalam kuali sehingga warna
agak keperangan dan angkat.
6. Sementara itu, buatkan sos cheesy pula. Panaskan butter hingga
cair, masukkan susu, tepung gandum, dan kacau sentiasa sehingga tepung
sebati. Masukkan pula kepingan chesse, kiub pati ayam dan serbuk lada.
Boleh masukkan sedikit pewarna jika anda mahu. Kacau sebati hingga
masak.
7. Hidangkan potato wedges tadi dengan sos cheesy bersama dengan mayonis.
No comments:
Post a Comment